Bilişim Uygulamaları
Bilişimle ilgili bazı terimlere ve uygulamalara da göz atalım:
- İnternet Bilişimi: İnternet tabanlı bilgi sistemlerinin ardındaki teknolojilerin denenmesi, problemlerin internet tabanlı çözümlere göre çözülmesi uygulamalarıdır.
- Veri Madenciliği ve Bilgi Analizi: Karmaşık verilerin toplanması, analizi ve görselleştirilmesi ile zorlu veri analizi sorunlarına karşı teorik araştırma ve işletme uygulamalarıdır. Devlette kritik bir rolü vardır.
- Hayat Bilgisi Bilişimi: Bilim insanlarının organizmaların ve ekosistemlerin temel bileşenlerini belirlemede büyük ilerleme kaydetmesine yardımcı olan suni bilgi sistemlerini inceler.
- Sosyal Bilişim: Bilişimdeki gelişmeler, sosyal etkileşimin kalıplarını inceleme, tanıtım uygulamaları gibi sistemlerle ilgilenir. Sosyal yazılım uygulamalarını hazırlar ve inceler.
- Veri Bilimi: Bilgi veya bilgi elde etmek için çalışan, disiplinler arası ortaya çıkan bir alandır. Bilgi bilimi, bilgisayar bilimi, istatistik, tasarım ve sosyal bilim gibi alanları birleştirir.
- İnsan-Bilgisayar Etkileşimi: Bilgi ve hesaplamayı yararlı, kullanışlı ve herkes için erişilebilir kılmaya çabalamaktadır. Teknik becerileri ve uzmanlığı daha geniş bir perspektifle birleştirmeyi sağlar.
- Bilgi Mimarisi: Başarılı web sitelerinin, yazılımların, intranetlerin ve çevrimiçi toplulukların gelişiminde önemli bir bileşendir. Temel bilgileri mantıklı ve sezgisel bir şekilde yapılandırarak insanların kullanabileceği bilgileri sağlar.
- Bilgi Güvencesi ve Siber Güvenlik: Güvenli sistemler oluşturma ve yönetme uygulamasıdır. Kamu ve özel kuruluşlar, büyük ve küçük kuruluşlar için önemlidir.
Bilişim Alanları
Bilişimin ilgilendiği alanlar şunlardır;
- Kuramsal bilişim
- Hesaplama kuramı
- Bilgi ve kodlama kuramı
- Algoritmalar ve veri yapıları
- Programlama dili kuramı
- Biçimsel yöntemler
- Koşut zamanlı, paralel ve dağıtık sistemler
- Veri tabanları ve bilgi erişimi
- Uygulamalı bilişim
- Yapay zekâ
- Bilgisayar mimarisi ve mühendisliği
- Bilgisayar grafikleri ve görselleştirme
- Bilgisayar güvenliği ve kriptografi
- Hesaplamalı bilim
- Bilgi bilimi
- Yazılım mühendisliği
Bilişim Hakkında Kısa Bilgiler
- “Bilişim” kelimesini Türkçeye kazandıran isim Aydın Köksal’dır. Ünlü elektronik, bilgisayar ve yazılım mühendisi ve dilbilimci olan Köksal, aynı zamanda Türkiye Bilişim Derneği’nin onursal başkanıdır. Köksal; bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım, veri tabanı gibi yaklaşık 2 bin 500 bilişim terimini Türkçeye kazandırmıştır.
- “Bilişim” kelimesi “bilmek” fiilinin türevi “bilişmek” fiilinden türetilmiştir.
- İngilizce “informatics”, Almanca “informatik”, Fransızca “informatique” şeklinde olan bilişim, İskandinav ülkelerinde “datalogi” kelimesinin karşılığıdır.
- Hollandalı ünlü matematikçi ve bilgisayar bilimci Edsger Wybe Dijkstra, bilişim hakkında şunları söylemiştir: “Bilişimin bilgisayar ile bağlantısı; astronominin teleskop ile bağlantısından fazla değildir.”
- “Bilişim” terimi; ilk kullanıldığı yıllarda “bilginin saklanması ve işlenmesi için bilgisayar kullanılması” anlamlarında bir kelimeydi. Bu terim, “bilgi etkileşimlerinin otomatikleştirilmesi” tanımı “bilgi” ve “otomatik” kelimelerinin bir türevi olarak literatüre girmiştir.
- Bilgisayar sistemleri çok büyük algoritmik işlemleri kısa sürede yapabilirken, insan zekâsı karar alma ve tanıma gibi bilişsel algılama bakımından bilgisayarlara göre daha üstündür.
- Yapay zekâ, bir bilişim alanı olarak insan zekâsının simülasyonu iddiasındadır.